Meteen naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Welke test voert Corona Sneltest Centrum uit?

Wij voeren uitsluitend de Abbott Covid-19 antigeentest uit. In mei heeft de WHO onder nummer EUL Number: EUL-0503-027-00 goedkeuring gegeven aan Abbott om sneltesten beschikbaar te stellen aan professionele beroepsbeoefenaren. In Nederland betreft dit BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren.

Is deze test goedgekeurd door de overheid?

Ja! Deze test is goedgekeurd door de overheid. De goedgekeurde tests van de Amerikaanse bedrijven BD en Abbott zijn tijdens het onderzoek gebruikt in teststraten in Utrecht en Breda en op Aruba. Aan dit onderzoek deden in totaal 1.529 personen mee. Ter controle is in die gevallen ook een PCR-test afgenomen.

De onderzoekers hadden één keer te maken met een foutpositieve uitslag. Dit betekent dat iemand volgens de sneltest met het coronavirus besmet was, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval was. De negatieve uitslagen klopten in alle gevallen.

Kan ik ook getest worden als ik geen klachten heb?

Ja dat kan.

Wat is het verschil tussen deze test en de PCR test die de GGD gebruikt?

De meetmethode verschilt van de PCR-test: de sneltest is een zogeheten antigeentest en meet de aanwezigheid van bepaalde virus-eiwitten, terwijl de PCR kijkt hoeveel er van het virus zelf aanwezig is. Maar dat laatste kan dus alleen met kostbaar en intensief laboratoriumwerk, waar vaak vier tot acht uur overheen gaat.

Hoe betrouwbaar is deze test?

De test is goedgekeurd door de overheid en is qua betrouwbaarheid gelijk aan de test die door de GGD wordt gebruikt. Onze test heeft een sensitiviteit van 93,3% en een specificiteit van 99,4% op de aanwezigheid van Covid-19 virus.

Hoe wordt de test afgenomen?

De test wordt afgenomen door middel van een wattenstaafje in de neusholte. De test wordt afgenomen door medewerkers, die goed opgeleid zijn om de test af te nemen. Ze begrijpen dat het afnemen van de test voor u eventueel wat spannend kan zijn en zullen er alles aan doen om het voor u of uw medewerker zo comfortabel mogelijk te maken.

Voor wie is de test?

Iedereen die wil weten of hij besmet is met het Covid-19 virus.

Krijg ik de testuitslag mee?

Ja, de testuitslag wordt op de locatie direct aan u overhandigd

Kan ik nog last krijgen van het onderzoek?

Over het algemeen kunt u nog wat last hebben van een geprikkeld gevoel in de neus, sommige mensen houden nog een tijdje wat pijn en neusloop maar die klachten verdwijnen in de loop van de dag.

Wat is een Medical certificate? En wat kan ik hiermee?

Het door ons uitgegeven Medical certificate is een verklaring dat u negatief bent getest op COVID-19.
Hiermee kunt u rijdend reizen binnen europa. Ook wordt deze verklaring door enkele vliegtuigmaatschappijen geaccepteerd. Om hiervan zeker te zijn, graag even contact opnemen met uw vliegtuigmaatschappij of zij het resultaat van een antigeen test van Abbott voldoende vinden om per vliegtuig te reizen.

Wat is het verschil met een Antigeen Sneltest?

De PCR test is de gouden standaard. Dit komt omdat de PCR test erg gevoelig is en ook lagere viruswaarden detecteert. Voor de PCR test hebben we echter een laboratorium nodig en daardoor duurt de uitslag langer.

Bij een COVID-19 sneltest is geen laboratorium nodig. Deze test kunnen we lokaal uitvoeren en daardoor is de uitslag snel beschikbaar.