Meteen naar de inhoud

Reizen en de PCR-test: dit moet je weten

Als je gaat reizen moet je voor veel landen een PCR-test doen en een non-COVID-19-verklaring of negatieve COVID-19 testuitslag kunnen laten zien. Als bewijs dat je negatief bent getest op het coronavirus en coronavrij bent. Hier vertellen we je wat zo’n test inhoudt, waar je deze kan doen en voor welke bestemmingen en landen je de reisverklaring nodig hebt.

Reizen en PCR-test: 20 vragen

 1. Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?
 2. Waarom heb ik een PCR-test nodig?
 3. Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?
 4. Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?
 5. Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?
 6. Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?
 7. De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?
 8. Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?
 9. Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?
 10. Welke landen eisen een PCR-test en een antigeentest?
 11. Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?
 12. Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?
 13. Waar kan ik een PCR-test aanvragen?
 14. Wat kosten een PCR-test en een antigeentest?
 15. Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?
 16. Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest? 
 17. Wat neem ik mee naar de testafspraak?
 18. Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?
 19. Wordt een PCR-test vergoed?
 20. Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Wat is een PCR-test die je nodig hebt om te reizen?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met de PCR COVID-19 test wordt bekeken of genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in je neus- of keelholte wordt gevonden. Dit gebeurt met een uitstrijkje met een wattenstaaf in je neus en keel. De test duurt drie tot vijf minuten. Binnen 24 tot 72 uur ontvang je de uitslag die positief (corona) of negatief (geen corona) is. Is de uitslag positief, dan wordt dit gemeld bij de GGD.

Coronavirus PCR-test

Waarom heb ik een PCR-test nodig?

Nu het coronavirus een wereldwijde pandemie is, eisen veel landen een non-COVID-19-verklaring om het land binnen te kunnen reizen. De PCR-test wordt als zeer betrouwbaar gezien en geeft ook uitslag als er maar kleine deeltjes van het coronavirus aanwezig zijn. Daarom is deze test in veel landen de standaard.

Hoe ontvang ik de uitslag van een PCR-test?

De uitslag van de COVID-19 test ontvang je binnen 48 tot 72 uur, via de COVID-19 app of per sms. De non-COVID-19-verklaring ontvang je meestal per (beveiligde) e-mail als de uitslag negatief is. Die verklaring neem je mee op reis in print. De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik ook een non-COVID-19-verklaring invullen als ik ga reizen?

Voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Madeira moet je de reisverklaring uploaden als je de digitale immigratiekaart aanvraagt:

1. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Curaçao.
2. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Aruba
3. Registreren met gezondheidsverklaring Madeira.
4. Immigratiekaart met gezondheidsverklaring Bonaire.

Het is sowieso slim om een geprinte versie mee te nemen! 

En check de reisvoorwaarden voor corona, de nieuwe regels en benodigde documenten.

Heb ik ook een antigeen- of antistoffentest nodig?

Dat kan. Sommige landen eisen naast een PCR-test een antistoffentest of antigeentest. De test heet ook wel serologische test. Het laat zien of je wel of geen antistoffen tegen het coronavirus in je lichaam hebt. Het kan zijn dat je al corona hebt gehad, ook zonder dat je het weet. Hiervoor is bloedonderzoek nodig.

PCR-test coronavirus en reizen

Naast een PCR-test is er een LAMP-test, wat is het verschil?

Inmiddels zijn er verschillende sneltesten om uit te kiezen. De LAMP-test van TNO is zo een. Met een sneltest heb je – de naam zegt het al – veel sneller de uitslag. Deze test gaat niet eerst naar een laboratorium, analyse gebeurt op de testlocatie. De uitslag weet je meestal binnen drie uur. Zo kun je als je naar Schiphol reist, kiezen voor een antigeen-sneltest of LAMP-test. Dit geldt ook als je overstapt op de luchthaven. Deze testuitslag mag niet ouder zijn dan vier uur.

De LAMP-test is sneller en goedkoper, doen?

De LAMP-test geeft meestal uitslag binnen drie uur en kost rond de € 69,-. Alleen wordt de test niet door alle landen erkend. Als je zekerheid wilt, kies dan voor een PCR-test met bijbehorende gezondheidsverklaring die voor internationale reizen wordt erkend. Twijfel je, neem dan contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist of met de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie waarmee je reist.

Heb ik naast een PCR-test een gezondheidsverklaring nodig?

Soms wel. Op de luchthaven van aankomst kan daar naar worden gevraagd. Deze verklaring kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Op dit formulier beantwoord je vragen over symptomen van het coronavirus.

Reizen en coronavirus

Welke landen eisen een PCR-test als ik ga reizen?

Op moment van publicatie van dit artikel eisen zeker 65 landen een PCR-test met bijbehorende verklaring. Onder meer Curaçao, Aruba, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Indonesië, Kroatië, Portugal, Thailand en het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Kijk voor meer informatie op de site van en check het actuele reisadvies van de Rijksoverheid.

Welke landen eisen een PCR-test en een antigeentest?

Onder meer Dubai, Marokko en Indonesië eisen een PCR-test met non-COVID-19 verklaring en een antigeentest met uitslag.

Heb ik alleen een negatieve testuitslag nodig als ik met het vliegtuig reis?

Dit verschilt per land. Reis je bijvoorbeeld van Nederland naar Spanje, dan moet je een negatieve testuitslag van een PCR-test meenemen voor reizen per vliegtuig en met de boot. Maar, sinds 31 januari 2021 geldt dit ook voor iedereen die met de auto het land in reist. Dit komt omdat Frankrijk de regels heeft aangescherpt en een negatieve PCR-test eist van iedereen die door het land reist.

Lees meer in Kan ik reizen naar Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden?

Reizen coronavirus PCR-test

Geldt een PCR-test ook voor kinderen als we gaan reizen?

Ja, als je met kinderen reist moet je ook voor hen soms een non-COVID-19-verklaring laten zien. De leeftijd verschilt per land. Zo hanteert Madeira vanaf 6 jaar, Dubai vanaf 10 jaar en Aruba vanaf 15 jaar. Meestal geldt dat kinderen tot 16 jaar de test moeten doen onder begeleiding van een volwassene, een ouder of verzorger. Check dit bij het land waar je naartoe reist.

Kinderen reizen en coronavirus

Waar kan ik een PCR-test aanvragen?

Als reiziger kun je geen PCR-test voor een non-COVID-19-verklaring doen bij de GGD. De GGD voert alleen testen uit bij gezondheidsklachten, niet omdat je toevallig op reis gaat. Ook geven zij geen negatieve non-COVID-19 verklaring af.

Een afspraak voor een PCR-test kun je hier maken.

Belangrijk is dat je een test laat doen bij door het RIVM goedgekeurde laboratoria en dat je een verklaring ontvangt die door de autoriteiten is goedgekeurd.

Hoe lang moet een non-COVID-19-verklaring geldig zijn?

Dit verschilt per land. Meestal geldt een maximum van 72 uur. Maar onder meer Marokko hanteert 48 uur. China hanteert 120 uur en Indonesië 168 uur. Check dit dus van tevoren bij de bestemming waar je naartoe reist.

Lockdown coronavirus PCR-test

Hoe ver van tevoren plan ik de coronatest?

Kijk naar wanneer je vertrekt, hoe lang de reis duurt en wat de eisen voor de geldige verklaring zijn in het land waar je naartoe reist. Op basis daarvan kun je plannen wanneer je de test laat doen. Als je er niet uitkomt, overleg dan met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of neem contact met ons op. 

Wat neem ik mee naar de testafspraak?

Neem altijd het document waarmee je op reis gaat, mee. Dus je paspoort of ID-kaart. Het nummer van je identificatiedocument moet op de non-COVID-19 verklaring staan.

Mondkapje coronavirus

Vlucht gemist of vertraagd, nieuwe PCR-test nodig?

Een vlucht missen of vluchtvertraging kan gebeuren. Dan kan het zijn dat de non-COVID-19-verklaring niet meer geldig is. Als de geldigheidsduur bij aankomst waarschijnlijk is verstreken, moet je een nieuwe testverklaring laten zien. De luchtvaartmaatschappij waarmee je reist of de reisorganisatie kan adviseren over een nieuwe test.

Lees ook over je rechten op vergoeding bij annulering van een vlucht of vluchtvertraging

Wordt een PCR-test vergoed?

Als je een coronatest doet voor een geplande reis en niet omdat je gezondheidsklachten hebt, zijn de kosten voor eigen rekening.

Heb ik een negatieve corona-testuitslag nodig als ik naar Nederland terugreis?

Ja, afhankelijk van waar je vandaan komt, moet je aan het volgende voldoen:

 • Iedereen vanaf 13 jaar die vanuit een hoog risico gebied naar Nederland reist, moet binnen 72 uur voor aankomst in Nederland een coronatest (PCR- of LAMP-test) afnemen.
 • Je moet een negatief testresultaat hebben en een Negative Test Declaration invullen als je reist vanuit een land buiten de EU.
 • Beide documenten moet je voor je terugvlucht aan de luchtvaartmaatschappij laten zien en bij aankomst in Nederland.
 • Kom je uit een land met een laag COVID-19-risico, dan geldt dit niet, de lijst met landen vind je hier
 • Bekijk de checklist van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Aankomst en vertrek luchthaven Schiphol

Ontdek waar je heen kunt reizen

Maak je al plannen om de wereld weer te ontdekken? Bekijk welke landen open zijn voor een vakantie op onze interactieve wereldkaart en meld je aan voor e-mail updates om op de hoogte te blijven van jouw favoriete bestemming.

Veelgestelde vragen over de reizen en PCR-test

Wat is een PCR-test?

Een PCR-test is een coronatest die je laat doen zodat je weet of er genetisch materiaal (RNA) van het coronavirus in je neus- of keelholte is aangetroffen. Dit gebeurt met een uitstrijkje met een wattenstaaf in je neus en keel. Binnen 24 tot 72 uur krijg je een negatieve (geen corona) of positieve (coronavirus aangetroffen) uitslag. Heb ik een PCR-test nodig om naar het buitenland te reizen? 

Zeker 65 landen eisen een PCR-test met reisverklaring (negatieve testuitslag of non-COVID19-verklaring) die je moet kunnen tonen als je het land binnenkomt. Hoever van tevoren moet ik een PCR-test doen als ik ga reizen? 

In de meeste gevallen mag de testuitslag niet ouder zijn dan 72 uur, soms is dat 48 uur. Kijk naar de reisduur en wat het land van bestemming eist en bepaal dan wanneer je de PCR-test moet laten doen. Overleg anders met de luchtvaartmaatschappij of de travel clinic waar je de test laat doen.Garandeert de uitslag van de PCR-test dat ik coronavrij ben?

Nee. Het kan zijn dat je in de incubatietijd zit en een PCR-test het coronavirus niet traceert. Je kunt ook nog besmet raken tussen de test en de aankomst op je bestemming. Dan kunnen klachten zich pas later openbaren.

Dit artikel is voor het bijgewerkt in februari 2021. Voor zover wij weten was de informatie op deze pagina correct op het moment van publicatie.