Meteen naar de inhoud

PCR test met certificaat

Ga je op binnenkort op reis? Veel landen hebben op dit moment inreisbeperkingen als onderdeel van de coronamaatregelen.  Een negatieve PCR test is vaak 1 van de voorwaarden waar je aan moet voldoen om het land in te mogen reizen en/of een verplichte quarantaine te vermijden. Daarvoor moet je in veel landen de uitslag van een negatieve PCR test via een medisch certificaat aan kunnen tonen.

De PCR test (Polymerase Chain Reaction test) is een test om aan te tonen of je op dit moment besmet bent met het coronavirus (SARS-CoV-2 of ook wel Covid19). Door middel van een keel- en neusswab wordt wat materiaal afgenomen. Dit materiaal wordt in een laboratorium geanalyseerd. Uit deze analyse komt na ca 24-30 uur * een negatieve of positieve uitslag (voor 12.00 uur getest, einde van de dag resultaat). 

Let op: U mag voor afname van deze test 30 minuten niet eten of drinken.

*Houdt u er svp rekening mee dat in bepaalde situaties en op bepaalde momenten de wachttijd voor een uitslag op kan lopen.
Vooral bij vetrek naar het buitenland raden wij u aan om ruim voldoende tijd tussen het moment van testen en vertrek te laten.
Houdt u hierbij wel rekening met de de voor het land van bestemming toegestane maximale tijd tussen uitslag en vertrek.

Wil je binnenkort naar een land met een inreisbeperking? Dan heb je een in de meeste gevallen een PCR test met een COVID-19 certificaat nodig om toegang te krijgen en quarantaine te vermijden.
Niet alle landen met een inreisbeperking hebben dezelfde regels. Zo verschilt bijvoorbeeld de geldigheid van het certificaat per land. We raden je dan ook aan om goed te informeren naar specifieke eisen die mogelijk worden gesteld door het land van je reisbestemming.
Check ook het reisadvies dat wordt gegeven door de Nederlandse overheid en de informatie van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Actuele informatie over de situatie per land vind je op de websites van de overheid, de ANWB, het Landelijk Coördinatiecentrum ReizigersadviseringIATA en die van je reisorganisatie en/of luchtvaartmaatschappij.